Zorg dat je goed voorbereid bent op de wetswijziging: stap vóór 2026 over naar een warmtepomp
De overheid zet in op een geleidelijke overgang naar duurzame verwarmingssystemen, waarbij in 2026 minstens een hybride warmtepomp de standaard wordt. Hoewel de hybride warmtepomp wordt gezien als een veelbelovende optie, begrijpen we dat niet alle gebouwen en woningen hier direct geschikt voor zijn. Daarom streven we naar op maat gemaakte oplossingen die passen bij de behoeften en mogelijkheden van elk gebouw. Wanneer je gaat overstappen op een duurzame manier van verwarmen zijn er drie opties om te overwegen:
De hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zowel gebruik maakt van duurzame energiebronnen als traditionele brandstoffen, zoals aardgas. de hybride warmtepomp bestaat uit een elektrische warmtepomp die het grootste deel van het jaar zorgt voor verwarming en/of koeling van een gebouw of woning. Op momenten van hoge vraag of extreme kou kan de hybride warmtepomp naast de warmtepomp ook de cv-ketel op aardgas inschakelen om bij te springen. Hierdoor wordt het energieverbruik verminderd en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd, terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan de behoefte aan warmte en comfort in het gebouw.
De volledig elektrische warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp is een verwarmingssysteem dat volledig draait op elektriciteit en geen gebruik maakt van traditionele brandstoffen zoals aardgas. Deze warmtepomp maakt gebruik van duurzame energiebronnen, zoals de warmte uit de lucht, grond of water, om warmte te onttrekken en te gebruiken voor het verwarmen van een gebouw. Door middel van een compressor wordt deze warmte opgewaardeerd en overgedragen aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Het systeem kan ook worden gebruikt voor koeling tijdens warme periodes. Door te kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd en draagt het bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen.
Aansluiting op het warmtenet
Een aansluiting op het warmtenet is een systeem waarbij een gebouw of groep van woningen wordt voorzien van warmte door middel van een netwerk van leidingen dat warm water geleid vanaf één centrale plek. Het warme water stroomt door het netwerk van leidingen naar de aangesloten gebouwen, waar het wordt gebruikt voor verwarming en/of warm water. Een aansluiting op het warmtenet elimineert de noodzaak voor individuele cv-ketels in gebouwen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Een warmtenet is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen.
Kies voor duurzaam
Vanaf 2026 wordt het belangrijk om bij de vervanging van CV-ketels te kiezen voor een duurzaam alternatief. Ook wij vinden het belangrijk om de CO2-uitstoot te verminderen door minder afhankelijk te worden van traditionele verwarmingssystemen die op fossiele brandstoffen draaien. We moedigen je aan om nu al stappen te zetten richting energiebesparing en duurzaamheid, bijvoorbeeld door te investeren in isolatie of een warmtepomp. Bedenk ook wat je zelf kunt doen om energie te besparen: korter douchen, de vaatwasser minder vaak aanzetten, of de verwarming (aangevoerd door de CV-ketel) wat minder vaak aanzetten, of op een lagere stand te zetten.
Warmtepomp subsidieaanvraag
Ons team staat voor u klaar om uw advies op maat te bieden. Hierdoor wordt het kiezen van de juiste warmtepomp eenvoudiger. Buiten de overheidssubsidie is het ook mogelijk om uw warmtepomp te financieren middels het warmtefonds. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en laat u informeren over de mogelijkheden.